A szécsényi Ferences Plébánia tájékoztatója

A következő időszak mindannyiunkat komoly próbatétel elé állít. Nagyon fontos most az egymásra, különösen az idősekre való odafigyelés, az előírások lelkiismeretes betartása és mindezek mellett a hitünkben való megerősödés, kitartás. Bízunk benne, hogy Isten segítségével az előttünk álló időt is úgy tudjuk majd megélni, hogy az minden megpróbáltatás és veszteség ellenére lelkünk javára váljon. Ehhez különösen is fontos az imádság.

A ferences testvérek minden igyekezetükkel azon lesznek, hogy a lelki támogatást mindenkinek és minden időben meg tudjuk adni. Ennek módjain sokat gondolkoztunk és gondolkozunk folyamatosan. Szeretnénk biztosítani minden lehetséges eszközt, hogy – bár a megszokott módokat nélkülöznünk kell – ne maradjunk a Jóisten éltető kegyelme nélkül.

Ennek megfelelően az alábbiakat adjuk tudtotokra:
1. A Magyar Katolikus Püspöki Kar rendelkezéseinek megfelelően Nagyböjt 4. vasárnapjától minden nyilvános istentisztelet szünetel. Ez azt jelenti számunkra, hogy március 21-én szombaton reggel lesz egyelőre az utolsó nyilvános szentmise templomunkban, szombat este pedig már nem lesz.
2. A vasárnapi szentmisét reggel 8 órakor mondjuk, ez a Városi Televízióban 11 órakor adásba kerül minden héten.

Élőben is követhető Loránd testvér Youtube-csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCSybnVX4yix6YGKAkQDSUww, vagy írjuk be a Youtube keresőjébe: Portik-Lukács Lóránd), illetve Facebook oldalán.

A testvéreket arra bátorítjuk, hogy otthonról kapcsolódjanak be a szent cselekménybe, ezzel is kifejezve, hogy minden szentmisében az egész Egyház egyesül Krisztus áldozatával. Ajánljuk a lelki áldozást, ami az áldozás egyik módja, amikor fizikai módon nem tudja valaki magához venni az Oltáriszentséget, de lelkileg mégis elnyerheti a szentáldozás kegyelmeit, ha arra felkészül és a kegyelem állapotában van.
3. Hétköznaponként reggel 6:35-kor imádkozzuk a zsolozsmát a templomban, 7 órakor pedig szentmisét mutatunk be. Ez szintén követhető élőben Loránd testvér fenti elérhetőségein.

A felvett miseszándékokat elmondjuk a napjukon, de a testvéreknek lehetőségük lesz a későbbiekben ezt más időpontban újra kérni.
4. A templom napközben nyitva lesz az egyéni imádság számára, amíg a körülmények ezt lehetővé teszik. Hétköznap 8 és 18 óra között, vasárnap 9 és 18 óra között. Kérjük, hogy a templomban is tartsuk be a biztonsági előírásokat!
5. A pénteki keresztutakat egyéni vagy családi imádság formájában végezhetjük el. Ehhez minden pénteken a honlapunkra felteszünk egy-egy keresztúti elmélkedést, és javasoljuk ennek végzését 15 órakor.
6. Március 28-án, szombaton „digitális” lelkinapot tartunk. Ehhez elmélkedési anyagokat, imádságokat szintén a honlapunkon találhattok majd. Biztatunk mindenkit ezen a napon az elmélyülésre, húsvéti készületre.
7. A plébániai iroda nyitvatartási ideje helyett állandó ügyelet lép életbe március 23-tól, hétfőtől.

Csongor testvér elérhetőségei:

+ 36 20 823 1263

kardoscsongor@gmail.com

A kolostor telefonszáma:

+ 32 370 880

Az elérhetőségek megtalálhatóak lesznek a honlapunkon is:

https://szecseny.ferencesek.hu/

Kérjük, hogy bátran keressetek bennünket, ha bárki bármilyen segítségre szorul, ha betegnek szüksége van szentségekre vagy valaki lelki vigaszt szeretne kérni!
8. A MKPK rendelkezései szerint a temetéseket szűk családi körben, a ravatalozó mellőzésével a sírnál végzett egyszerű szertartás keretében lehet megtartani.
9. Az egyéni gyónási lehetőséget igyekszünk biztosítani, ennek módjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást!
10. És végül a szécsényi szerzetesközösségek nevében szeretnénk minden szécsényi lakost megkérni, hogy március 22-től, vasárnaptól kezdve minden este 20 órakor gyújtsunk egy gyertyát otthonainkban és imádkozzunk közösen betegeinkért, időseinkért, a róluk gondoskodókért, az egészségügyi dolgozókért, egész Szécsényért és hazánkért!
Kérlek benneteket, hogy ezt a tájékoztatást juttassátok el minél több emberhez minden lehetséges módon, különösen az idősekhez, betegekhez, akik más módon nem jutnak hozzá a szükséges információkhoz!
Isten adjon sok erőt, kitartást és kegyelmet a következő időszakra! Vigyázzunk idős testvéreinkre! Imádságunkkal és segítségünkkel kísérjük egymást szüntelenül!

Testvéri szeretettel:

Fr. Kardos Csongor OFM

plébános