Máté Csaba, városunk volt polgármestere megemlékezése

Varga Tibor, Szécsény rendszerváltás utáni első polgármestere. Kezdetben a képviselőtestület ülésein éveken át együtt tanultuk az „önkormányzást”, ezt megelőzően senki nem volt olyan helyzetben, hogy maga dönthessen saját dolgairól. Természetesen a célok
eléréséhez szükséges feltételeket is magának kellett megteremtenie. Az önkormányzatiság elején még pártharcoktól mentesek voltak a testületi ülések, vagy beszélhetünk inkább éjszakába nyúló beszélgetésekről. Tibor mindig mindenkinek megadta a lehetőséget, hogy elmondja gondolatait, hozzátegye tapasztalatát a közös cél meghatározásához, majd óriási akaraterővel és elszántsággal, magát nem kímélve állt neki, hogy megvalósítsa azokat.
A testület a legfőbb célként azt tűzte ki, hogy a város közművesítését meg kell oldani, mert az a fejlődés alapja. Tibornak vitathatatlan érdemei vannak ezen célok elérésében. Ha ötször elutasították valahol, hatodszor is visszament, és addig járt vissza, míg el nem elérte célját, pénzt kapott a város fejlesztésére. Nevéhez fűződő legfontosabb eredménye: az első automata hívásos (crossbar) telefonközpont Szécsényben. A város teljes szennyvízcsatornázása, Benczúrfalva vízellátása, és a Szécsényi térség vezetékes gázzal történő ellátása. Ez mind megalapozta azt, hogy 2002-re a megyében a Szécsényi járás volt az elő, ami teljes közműellátottsággal bírt.
Kedves Tibor!
Kisgyermek korom óta ismertelek, mivel Neked és Édesanyámnak közös munkahelye volt. Több alkalommal vittél vissza hétfőn reggel a Gödöllői Egyetemre, mint a Palóc Házipari Szövetkezet anyagbeszerzője, majd sors úgy intézte, hogy 7 évig együtt dolgoztunk a Szécsényi Polgármesteri Hivatalban. A célok elérésének módjában voltak ugyan vitáink, de a céljaiddal mindig egyetértettem!
Nyugodjál békében!
Máté Csaba