VARJÚ HELYZET

Tisztelt szécsényi lakosok! 

2020. május 26-án a Bükki Nemzeti Park és a Nógrád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztálya munkatársaival bejártuk Szécsény azon közterületeit, ahol a vetési varjak fészkelnek és jelenlétük zavarja az ott élőket. A Nemzeti Park szakembere elmondta, hogy ez a jelenség nem egyedi. Szinte a megye valamennyi településéről érkezett hozzájuk megkeresés. A madarak a fészekrakáshoz elsősorban a platán és a nyírfát kedvelik. Az ilyen típusú fák jellemzően a lakott településeken találhatók. A szakember hangsúlyozta, a vetési varjak csak a költés időszakában tartózkodnak a fészkük közelében, amint a fiókák kirepülnek, a „szülők” is elhagyják a fészket. Erre kb. 1-2 héten belül sor kerül és megszűnnek az általuk okozott problémák. Egyébként inkább a mezők, legelők közelében lévő fás ligeteket kedvelik.

A vetési varjú védett faj, az adott területen természetvédelmi oltalom alatt áll. Természetvédelmi értéke 50.000 Ft. Levadászása, fogva tartása törvénybe ütközik.

A kormányhivatal munkatársaival egyeztetve, arra a megoldásra jutottunk, hogy a madarak fészkelésének a helyét tudjuk csak befolyásolni. A jelenlegi fészkeket meg kell szüntetni, de ugyanannyi fészket kell elhelyezni egy városon kívüli helyen, ahol figyelembe lehet venni a madarak szokásait és szükségleteit.

Ehhez a természetvédelmi hatóság – a Bükki Nemzeti Park előzetes véleménye alapján – ad engedélyt akkor, amikor már a madarak a kicsinyeiket elröptették a fészkükből. Javaslatuk szerint a kérelem beadásának ideje a késő őszi hónapok.

Szécsény, 2020. május 27.

Tisztelettel:

Pifka-Boda Zsuzsanna

jegyző