Nevezetességek

Szécsény ismertető

Kubinyi Ferenc Múzeum
(Forgách-kastély)

I. Az épület története

A mai épület elődjét, a várkastélyt, a Kacsics nemzetségből származó Kubinyi Ferenc MúzeumSzécsényi Tamás, vagy fiai kezdték el építeni a 14. század második harmadától. A török háborúk azonban nagy pusztításokat okoztak az épületben. Koháry István 1690-től folyamatosan renováltatja a végvár külső falait, és a várkastély épületeit. A zálogjogon birtokló Kohárytól Forgách János nógrádi főispán és felesége Cziráky Margit visszaszerezte az uradalom nagy részét 1739-ig. 1753-ban Forgách János fiatalabbik fia, Zsigmond örökölte a birtokot. A szécsényi kastély 1750-1760 közötti barokk átépítése így nagy valószínűséggel Zsigmondhoz köthető. Forgách Zsigmond után második fia József örökli, a nagy angolpark létesítése az érdeme. A 19. század második felében a Pulszky család birtokolja a kastélyt, kivéve az 1849-1867 közötti időszakot, amikor a császári kincstár tulajdona volt. 1900-ban Gross Jenő budapesti ügyvéd vette meg és 1943-ban adta el báró Lipthay Bélának. A háború erősen megrongálta az épületet, felújítása az 1960-as években kezdődött. A legutóbbi felújítás 2005 nyarán történt.

II. A múzeumról

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum. 1973 óta működik a felújított Forgách-kastélyban. A múzeum 1979. február 1-én vette fel hivatalosan a megyében elsőként régészeti kutatásokat folytató Kubinyi Ferenc nevét, tisztelegve ezzel a neves tudós előtt. Régészeti és történeti gyűjtőkörrel rendelkezik az intézmény, területi múzeumként.

III. Kiállítások

Bronzkor

2006-ban kerültek megrendezésre a régészeti és történeti állandó kiállítások. A tárgyakba zárt múlt c. kiállítás az őskor két időszakába kalauzolja a látogatókat. Az első rész Fejezetek Nógrád megye újkőkorából a nógrádi újkőkori mindennapi életet mutatja be gazdag leletanyagon keresztül, valamint látványos diorámában szemléltet egy neolit falut.

A következő Rituálék és hitvilág a bronzkorban c. kiállítás már a bronzkort mutatja be, amelyben főként a megyéből jelentős számban előkerült temetők révén a temetkezési szokások ismertetése kapott nagyobb szerepet, – dioráma rekonstruál egy bronzkori temetést.

A Vár állott c. tárlat a középkori nógrádi várakat mutatja be, s nemcsak az álló épületeket, romokat, hanem az elpusztult objektumokat is az előkerült leleteken és maketteken keresztül. Második része a török hódoltság, a várháborúk idejét idézi fel makettekkel, s a várásatásokon előkerült régészeti leletekkel.

A Rákóczi kiállítás Túlerőnek engedve c. része egy enteriőrön keresztül mutatja be azt az eseményt, amikor a nógrádi nemesség aláírja 1703 novemberében Gács várkastélyában a Rákóczihoz való csatlakozást.

A következő a Szécsényi országgyűlés, – mely 1705 szeptember 12-október 3. között hozott fontos cikkelyeket – sátortábor rekonstrukcióján keresztül jelenik meg. A tárlat utolsó szakasza a Rákóczi szabadságharc csatáiról emlékezik meg, a sorsdöntő romhányi ütközetet (1711. január 22.) pedig egy terepasztal szemlélteti.

Gácsi enteriőr Női lakosztály

A 19. század végi kastélybelső női lakosztálya a kastély történetéből, hangulatából próbál egy szakaszt bemutatni, női szalon, olvasószoba, és hálószoba enteriőrein keresztül. Mivel barokk építészeti elemek, kályhák nem maradtak fenn, Pulszky Ágost 19. század végi birtoklásának idejét idézi fel historizáló, eklektikus bútorokkal. Így a korabeli lakáskultúra túlzsúfolt, gazdagon berendezett tereiből is ízelítőt nyújt a tárlat.

Nyitva tartás:
kedd-péntek: 10-16 óra
szombat-vasárnap: 10-16 óra
hétfő: szünnap

Belépőjegy árak:

Bővebb információ a múzeumról, kiállításairól, és egyéb szolgáltatásairól.


Nosztalgia Múzeum

Haynald Lajos utca 8.
(Pintér Ház)

 Májustól – Szeptemberig
Hétfő – zárva
Kedd-Vasárnap 10-18

OKTÓBER 1-TŐL ELŐZETES BEJELENTKEZÉS ALAPJÁN   LÁTOGATHATÓ

Elérhetőség:
30/935-23-98 – Jászberényi Pál

Jegyár:

Diák:  300.-
Felnőtt:  600.-
Fotójegy:  500.-
Nyugdíjas:  300.-

• Szécsény, Sas út 1. • (70) 359 3969 • Facebook


Tűztorony

 NYITVA TARTÁSA:

Felújítás miatt ideiglenesen ZÁRVA!

“Várható nyitásról későbbiekben tudunk felvilágosítást adni!”

TűztoronyA pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.Kézművesház – Házi Bolt

Kézművesház - Házi Bolt

A Kézművesház 2005. december 2-án került átadásra. A ház alapterülete több mint 200 m2. Elhelyezkedését tekintve a történelmi belváros frekventált helyén található.
Az épületben 2014 májusában nyílt a Házi Bolt – Helyi termékek boltja, melyet az önkormányzati tulajdonú Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. működtet. A Szociális Földprogram pályázatának keretében induló bolt kínálatában helyi és környékbeli termelők, és kézművesek termékei találhatók.
A bolt létrejöttének egyik célja az, hogy népszerűsítse a saját termékeket a városba érkező turisták és látogatók körében. Továbbá az üzlet új vásárlási lehetőséget biztosít a helyiek és környéken élők számára, akiknek fontos a természetes alapanyagokból előállított saját termék, és a helyi termelők támogatása.
A Házi Bolt több mint 30 partnernek ad helyet és bemutatkozási lehetőséget. Így nem csak összefogja, de emellett állandó megjelenést biztosít a termelőknek és kézműveseknek.

Kézművesház - Házi Bolt

A Házi Bolt kínálata:
  • Feldolgozott, tartós élelmiszerek: hidegen sajtolt olajak, mézek, lekvárok, szörpök, savanyúságok, kézműves sörök
  • Kézműves termékek: ajándéktárgyak, ékszerek, lakásdekorációk a legkülönbözőbb alapanyagokból
Házi Bolt Szécsény

Hétfő – zárva
Kedd-Vasárnap 9-17

Elérhetőség:
Szécsény, Ady Endre út 4.  Szitás Máté  (70)365-30-26
Facebook


Szécsény várának maradványai

Szécsény várának maradványai

Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak Szécsény várának maradványaimaradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg. Tel: 32/370-143

Észak-keleti sarokbástya (Bástyamúzeum)

Ferences templom

Ferences templom

Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt Ferences templomdíszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.

Kérjük a tisztelt látogatókat, hogy a hely szelleméhez méltó öltözékben jelenjenek meg (nők és férfiak egyaránt fedett vállal, térd alatt érő öltözetben)!

Nyitva tartás:   kedd-szombat 10-16 óráig (vasárnap és hétfőn zárva)
Az idegenvezetés minden egész órában indul, időtartama 50 perc (idegenvezető: Ríz Attila Tel.:+36205201761)

Belépődíj:
felnőtt: 500 Ft/fő,
gyermek: 250 Ft/fő (18 éves korig)
Telefon: 32/370-076


Szentháromság szobor

A pestisjárvány megszűnésének emlékére állíttatta Forgách Zsigmond és felesége a Szentháromság-szobrot a 18. században.

Szentháromság szobor Szentháromság szobor


 A Haynald kapu

A Haynald kapu Haynald Lajos emléktábla

A régi Velics házhoz tartozó kert kapuja. Haynald Lajos érsekről kapta a nevét, aki ebben a házban született és hármas intézményt – iskola, kórház, árvaház – alapított Szécsényben.


 Várkert

Várkert Várkert

A Forgách kastély alján található a Várkert. A nagykiterjedésű gondozott terület a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal behálózott tájvédelmi körzet nagyon szép turisztikai látnivalót kínál. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahidjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.


 Sétálóutca

Sétálóutca

A történelmi belvárost behálózzák a város díszburkolatú sétálóutcák. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu bejáratánál a gyógyszertár, és a Szentháromság szobor megtekinthető. A belső sétálóutcán ami a négyzet alakú Déli bástyaSétálóutca mellett vezet az egykori várárok mellett a Velich ház udvarára és a Haynald kapun át a város főutcájára. A Haynald kapuval szemben a Tűztorny található. A virágos sétálóutca a kovácsoltvas padokkal és lámpaoszlopokkal hangulatos kiegíszítője városunknak.


Pintér Emlékház

A történelmi belsőváros rehabilitációja keretében került sor az Pintér Emlékházegykori Pintér-ház épületének eredeti (XVIII. századi) kúria jellegű visszaállítására.
Pintér Sándor (1841-1915.) ügyvéd 1867-ben telepedett le Szécsényben. Munkája mellett szabadidejét a közéletnek és a tudománynak szentelte. Tudományos érdeklődése a régészet és néprajz területén nyilvánult meg. Régészeti gyűjteményének értékesebb részét végrendeletében a Nemzeti Múzeumnak, míg nagy értékű könyvtárát a városnak adományoztaPintér Emlékház. Lakóházát és telkét, gimnázium létesítése céljából, Szécsényre hagyományozta. Előbb polgári iskolaként, majd óvodaként működött.
A felújított épületben került elhelyezésre a Pintér Sándor Emlékszoba és a városi képgaléria.

Szécsény Város Hivatalos Weboldala