Nevezetességek

Kubinyi Ferenc Múzeum
(Forgách-kastély)

I. Az épület története

A mai épület elődjét, a várkastélyt, a Kacsics nemzetségből származó Kubinyi Ferenc MúzeumSzécsényi Tamás, vagy fiai kezdték el építeni a 14. század második harmadától. A török háborúk azonban nagy pusztításokat okoztak az épületben. Koháry István 1690-től folyamatosan renováltatja a végvár külső falait, és a várkastély épületeit. A zálogjogon birtokló Kohárytól Forgách János nógrádi főispán és felesége Cziráky Margit visszaszerezte az uradalom nagy részét 1739-ig. 1753-ban Forgách János fiatalabbik fia, Zsigmond örökölte a birtokot. A szécsényi kastély 1750-1760 közötti barokk átépítése így nagy valószínűséggel Zsigmondhoz köthető. Forgách Zsigmond után második fia József örökli, a nagy angolpark létesítése az érdeme. A 19. század második felében a Pulszky család birtokolja a kastélyt, kivéve az 1849-1867 közötti időszakot, amikor a császári kincstár tulajdona volt. 1900-ban Gross Jenő budapesti ügyvéd vette meg és 1943-ban adta el báró Lipthay Bélának. A háború erősen megrongálta az épületet, felújítása az 1960-as években kezdődött. A legutóbbi felújítás 2005 nyarán történt.

II. A múzeumról

A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum 1973 óta működik a felújított Forgách-kastélyban. A múzeum 1979. február 1-én vette fel hivatalosan a megyében elsőként régészeti kutatásokat folytató Kubinyi Ferenc nevét, tisztelegve ezzel a neves tudós előtt. Régészeti és történeti gyűjtőkörrel rendelkezik az intézmény, területi múzeumként.

Bővebb információ a múzeumról, kiállításairól, és egyéb szolgáltatásairól.


Tűztorony

Tűztorony

A pestis járvány elmúltának emlékére épült fa harangláb helyére építették. 1893-ban kétemeletes toronnyá alakították a Tűzőrség számára. 1929-ben egy harmadik emelet ráépítésére került sor, ekkor kapta jelenlegi bádogfedelű sisakját is. Az egész építmény, valószínűleg a talaj egy agyagrétegének megcsúszása miatt, szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. 2004-ben a Tűztorony története és tűzoltó-kiállítás nyílt meg az épületben.

Látogatható:  Bejelentkezést követően
Jegyárak: Egységesen 500 Ft
Kapcsolat: 06-70-329-2885

Kaland csomagjegy
Nosztalgia múzeum, Tömlöcbástya, Tűztorony

Teljes áru: 3.500 Ft
Nyugdíjas / Diák: 2.500 Ft
Családjegy (2 fő felnőtt 2 fő 18-év alatti gyerek): 10.000 Ft


Szécsény várának maradványai

Szécsény várának maradványai

Az Ipoly-völgy szélén, a folyó hajdani teraszának peremén állt egykor a vár. Építésének pontos ideje nem ismert, egy 1461-ben keltezett oklevél már megemlékezik róla. Egykor a ferences templomot és a kolostort is magába foglalta. A 16. század második felében Disznóssy Ferenc várkapitány felgyújtatta. Az egykori gótikus vár falainak Szécsény várának maradványaimaradványát a Forgách-kastély építéséhez használták fel. A külső tornyokkal, széles árkokkal és palánkkaI erősített várból csak falrészek, a kilátónak használt északnyugati sarokbástya és a 10 m átmérőjű, kör alakú északkeleti sarokbástya (Bástyamúzeum) maradt meg. Tel: 32/370-143

Észak-keleti sarokbástya (Bástyamúzeum)

Ferences templom

Ferences templom

Gondozott parkban, az egykori várkerület északnyugati végén áll az 1332-es pápai engedély alapján épített nagyméretű műemlék templom. Szentélyében a 14. század gótikus stílusjegyei láthatók. Legértékesebb része a sekrestye, amelynek szép csillagboltozatát egyetlen nyolcszögű figurális fejezetű pillér tartja. A jelenlegi barokk hajót 1696-ban építették hozzá. A kolostor 1694-1734 között épült boltozatos kerengővel és zárt Ferences templomdíszudvarral. A templomból juthatunk fel a kolostor gótikus boltozatú emeleti szobájába, ahol Rákóczi fejedelem megszállt. 1989-ben a ferencesek újra birtokukba vették az épületet.

Kérjük a tisztelt látogatókat, hogy a hely szelleméhez méltó öltözékben jelenjenek meg (nők és férfiak egyaránt fedett vállal, térd alatt érő öltözetben)!
Az idegenvezetés minden egész órában indul, időtartama 50 perc (idegenvezető: Ríz Attila, Tel.:+36205201761)

Telefon: 32/370-076


Szentháromság szobor

A pestisjárvány megszűnésének emlékére állíttatta Forgách Zsigmond és felesége a Szentháromság-szobrot a 18. században.

Szentháromság szobor Szentháromság szobor


 A Haynald kapu

A Haynald kapu Haynald Lajos emléktábla

A régi Velics házhoz tartozó kert kapuja. Haynald Lajos érsekről kapta a nevét, aki ebben a házban született és hármas intézményt – iskola, kórház, árvaház – alapított Szécsényben.


 Várkert

Várkert Várkert

A Forgách kastély alján található a Várkert. A nagykiterjedésű gondozott terület a sétálni, és kikapcsolódni vágyó turisták, fiatalok kedvence. A gyönyörű fekvésű terület kavicsos sétányokkal behálózott tájvédelmi körzet nagyon szép turisztikai látnivalót kínál. A területen fekvő kis és nagy tó vízelvezető árkaival és szép fahidjaival okoz örömöt a természetszerető turistáknak.


 Sétálóutca

Sétálóutca

A történelmi belvárost behálózzák a város díszburkolatú sétálóutcák. Az utcákon körbejárva Szécsény majdnem minden műemléke és turisztikai látnivalója a kastély, a várkert, a bástyák, a várfalak, a romtemplom, a templom, és egykori várkapu bejáratánál a

Sétálóutca

 gyógyszertár, és a Szentháromság szobor megtekinthető. A belső sétálóutcán ami a négyzet alakú Déli bástya mellett vezet az egykori várárok mellett a Velich ház udvarára és a Haynald kapun át a város főutcájára. A Haynald kapuval szemben a Tűztorny található. A virágos sétálóutca a kovácsoltvas padokkal és lámpaoszlopokkal hangulatos kiegíszítője városunknak.


Pintér Emlékház – Nosztalgia múzeum

A történelmi belsőváros rehabilitációja keretében került sor az Pintér Emlékházegykori Pintér-ház épületének eredeti (XVIII. századi) kúria jellegű visszaállítására.
Pintér Sándor (1841-1915.) ügyvéd 1867-ben telepedett le Szécsényben. Munkája mellett szabadidejét a közéletnek és a tudománynak szentelte. Tudományos érdeklődése a régészet és néprajz területén nyilvánult meg. Pintér Emlékház

Régészeti gyűjteményének értékesebb részét végrendeletében a Nemzeti Múzeumnak, míg nagy értékű könyvtárát a városnak adományozta. Lakóházát és telkét, gimnázium létesítése céljából, Szécsényre hagyományozta. Előbb polgári iskolaként, majd óvodaként működött.

A felújított épületben került elhelyezésre a  Nosztalgia Múzeum.

Elérhetőség:
30/935-23-98 – Jászberényi Pál
Nyitvatartás: Keddtől Vasárnapig, 10-től 18-ig.
Facebook

Szécsény Város Hivatalos Weboldala