Elkészültek Szécsény új hűtőházai

Elkészültek Szécsény új hűtőházai

Indulásra készen áll Szécsényben a HáziCOOL Kft. 115,22 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból létrehozott két – egyenként 300 négyzetméter alapterületű – hűtőháza. A Szécsény város önkormányzatával közös beruházás, a műszaki átadást követően, néhány héten belül már fogadni tudja a helyi termelők gyümölcseit, zöldségeit.
A közösségi hűtőházak egy összesen 1.225 négyzetméteres, saját tulajdonú ipari ingatlanon létesültek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.1.3-15-NG1-2016-00001) segítségével. A hűtőházak energia-igényének jelentős részét napelemek szolgáltatják majd.
A hűtőházak a tervek szerint biztosítják majd Szécsény város közétkeztetéséhez szükséges zöldségeket és gyümölcsöket, emellett igény szerint 40-50 környékbeli mezőgazdasági termelő termésének szakszerű tárolását. A hűtőház-fejlesztés célja a helyi alapanyagok integrációja a térség közellátásába, valamint meghosszabbított értékesítési időszak biztosítása a térségben működő kisgazdaságok termékeinek.
A beruházás emellett illeszkedik egy nyugat-nógrádi közösségi agrár-innovációs programba, melynek célja a lokális gazdaság létfontosságú szereplőinek megerősítése: a helyi termelők, a kisléptékben és fenntarthatóan működő helyi gazdaságok piaci lehetőségeinek bővítése. A mostani fejlesztéssel egy olyan feldolgozó és elosztó központ jön létre, amely szigorú minőségbiztosítás alapján működik annak érdekében, hogy a helyben termelt minőségi alapanyag-kínálatot és a valós piaci prémium igényeket össze lehessen kapcsolni.